FAQ’S

FAQ’S Crystal Meth Anonymous

Wanneer zijn er weer meetings?

UPDATE VANWEGE COVID-19

DE MEETINGS OP  ZATERDAG GAAN DOOR OP  LOKATIE. CHECK DE MEETING PAGINA VOOR MEER INFORMATIE: http://www.crystalmethanonymous.nl/meetings/

Er is op dit moment ÉÉN wekelijkse CMA meeting!

Voor meer informatie stuur een mail naar: cma.amsterdam@gmail.com

Ben ik verslaafd aan crystal meth?

Alleen jijzelf kunt die vraag beantwoorden. Niemand bij Crystal Meth Anonymous (CMA) kan jou vertellen of je verslaafd bent. Sommigen van ons wisten dat we verslaafd waren toen we hier kwamen, anderen waren niet zeker. Maar zonder uitzondering wilden we allemaal stoppen met gebruik. Stel jezelf eens de volgende vragen:

–        Heb ik getracht gebruik te verminderen, of helemaal te stoppen, zonder succes?

–        Heb ik het idee dat ik door gebruik in een uitzichtloze situatie zit, maakt het me soms depressief?

–        Gebruik je steeds vaker of steeds meer?

–        Verzuim je op je werk of kom je andere (sociale) afspraken niet na door het gebruik van Crystal Meth?

–        Geef je meer geld uit aan meth dan je zou willen?

–        Doe je in gebruik wel eens dingen waar je later spijt van hebt?

Als je op één of meerdere van deze vragen ja hebt geantwoord, dan zou je verslaafd kunnen zijn. Als je het niet zeker weet, kom gewoon een keer naar een meeting. Iedereen die graag zou willen stoppen met gebruik van Crystal Meth is welkom.

Wat is Crystal Meth nu eigenlijk?

Crystal methamphetamine is een synthetisch zeer verslavend chemisch product dat het centrale zenuwstelsel zeer sterk beïnvloedt. Meth wordt in illegale laboratoria gemaakt in zijn pure vorm of in varianten waarbij het vermengd wordt met andere amfetaminen om de werking ervan te veranderen of te versterken. Hiervoor worden een aantal gewone huis tuin en keuken middelen gebruikt zoals accuzuur, ontstopper, lampenolie en antivries.

Is gebruik van Crystal Meth gevaarlijk?

Uit persoonlijke ervaringen weten we dat het antwoord hier JA op is. Velen van ons hebben ernstige gevolgen ondervonden van het gebruik van Crystal Meth. Opnames in ziekenhuizen of instellingen, gevangenissen. Psychische consequenties zoals stemmen horen, paranoia, achtervolgingswaanzin etc. Doordat Crystal Meth veelal gepaard gaat met uitbundig seksueel gedrag, neemt de kans op het krijgen van soa’s ( hiv, syfilis, hepatitis c etc.) enorm toe,  juist omdat er geen condooms gebruikt worden. Andere gevolgen kunnen zijn:

–        Extreme vermoeidheid/slapeloosheid

–        Extreem gewichtsverlies

–        Hart problemen

–        Long problemen

–        Hartaanvallen/hersenbloedingen

–        Hersenvliesontsteking

–        Huidabcessen

–        Onderkoeling

–        Angstaanvallen

–        Hallucinaties

–        Geheugenverlies

–        Zelfmoord gedachtes

–        Depressie

–        Psychoses

Wat is CMA?

Crystal Meth Anonymous is een groep mannen en vrouwen die hun ervaringen, kracht en hoop met elkaar delen, om zo elkaar te helpen met het leven aan te gaan zoals het is, de problemen aan te pakken die op ons pad komen, en die aan te kunnen gaan zonder het gebruik van Crystal Meth of enig ander verdovend middel. Het enige vereiste voor lidmaatschap is het verlangen om te stoppen met gebruik. Er zijn geen kosten verbonden aan lidmaatschap, we houden onszelf in stand door vrijwillige bijdrages van de leden. Vrijwillig, want een bijdrage is niet verplicht. CMA is niet-religieus, dus niet verbonden aan welk kerkgenootschap dan ook. We onderhouden geen contacten met sektes, politieke groeperingen, of welke organisatie of instelling dan ook. Ons doel is om een clean en nuchter leven te leiden, en dit over te brengen aan de verslaafde die nog worstelt met zijn verslaving.

Wat gebeurt er op een CMA meeting?

Alle CMA meetings (wereldwijd) hebben één grote en belangrijke overeenkomst, en dat is dat er mensen komen die daadwerkelijk van hun verslaving af willen en daar met elkaar over praten. Wat het met hen gedaan heeft, zowel lichamelijk als geestelijk, en hoe het is gelukt om clean te blijven. Hoe het is om vandaag te leven zonder het gebruik van Crystal Meth of andere middelen.

Elke meeting kan verschillend van opzet zijn. Er kan een spreker zijn die vertelt over zijn herstel, er kunnen verschillende topics aangedragen worden, er zouden ervaringsverhalen gelezen kunnen worden. Dit alles in een veilige en anonieme omgeving.

Hoe kan CMA me helpen met mijn probleem?

We zijn geen artsen, therapeuten, psychiaters of anderszins professionele hulpverleners. We begrijpen en weten wel hoe het is om verslaafd te zijn (geweest) aan Crystal Meth. We weten wat het is om lege beloftes te maken om te stoppen met gebruik, om die vervolgens weer te breken en door te gaan met gebruik. We weten hoe het is om ten onder te gaan, financieel, sociaal, in onze relaties, ons werk, lichamelijk en geestelijk. Maar door hier samen te komen en contact te onderhouden met andere herstellende verslaafden, lukt het ons om ons leven weer op te bouwen en leren we om te leven zonder gebruik van Crystal Meth en/of andere middelen.

Hoe kan ik me aansluiten bij CMA?

Het enige vereiste voor lidmaatschap is het verlangen om te stoppen met gebruik van Crystal Meth en andere verdovende middelen. Je bent lid van CMA als je dat zelf als zodanig uitspreekt. Zo simpel is het.

Maar hoeveel kost het nu werkelijk om lid te worden?

Helemaal niets. Aan het eind van elke meeting wordt er een collecte gehouden om geld in te zamelen voor de kosten zoals huur en literatuur. Je bent vrij om te geven, het is geen verplichting.

Is CMA een religieuze groepering?

Absoluut niet. We zijn niet verbonden met welk geloof dan ook. Wel hebben we in eerste instantie gemerkt dat alleen wilskracht niet voldoende was om van de verslaving af te komen. Dus vonden we een kracht groter dan onszelf. Wat dat is, kun je zelf invullen. Sommigen noemen het God, anderen noemen het de CMA groep, het universum, de wetten van de natuur. Weer anderen denken er helemaal niet over na en herstellen, door de meetings te bezoeken. Of en wat je gelooft of niet gelooft is niet belangrijk. Wat telt is dat je hier bent!

Wat voor advies zou je kunnen geven aan nieuwe leden?

Hieronder volgen een paar suggesties die de meesten van ons hebben gevolgd in de eerste tijd van herstel:

–        We verbraken alle banden met mensen, plaatsen en dingen die met het gebruik van Crystal Meth te maken hadden. We gingen niet meer om met gebruikers, ook al dachten we dat het vrienden waren, we blokkeerden nummers van dealers en mede gebruikers en namen soms zelfs een nieuw nummer. Profielen op internet en apps werden verwijderd of aangepast, om zo niet meer in de verleiding te komen om toch nog één keer op zoek te gaan…..

–        We bezochten CMA meetings, zo vaak als mogelijk. En bij weinig of geen CMA meetings vonden we steun binnen andere fellowships. Op deze meetings vonden we de ondersteuning en vriendschap van anderen die met hetzelfde probleem te maken hadden. We konden vrijuit praten over waar we tegen aan liepen, en we werden gehoord en begrepen.

–        We wisselden telefoonnummers uit met mensen die we ontmoetten op meetings. En ook al moesten we eraan wennen, we belden die mensen als we het nodig hadden. Omdat we bang waren dat we weer zouden gaan gebruiken, of omdat we verdrietig waren of eenzaam, of gewoon even een luisterend oor zochten. En ook daarin vonden we begrip en steun.

–        We gingen op zoek naar een Sponsor. Een sponsor is iemand die ook in het programma zit, en al langere tijd niet meer gebruikt. Met onze sponsor hadden we soms dagelijks een-op-een contact. Hij was onze lifeline in die eerste moeilijke tijd van herstel. Bij hem konden we altijd terecht, tussen de meetings door.

Dit zijn enkel en alleen maar suggesties. Ervaring heeft ons geleerd dat ze werken. En we geven ze door aan jou, zodat ook jij kunt beginnen aan het herstellen van je verslaving, en zo een nieuw leven kunt gaan opbouwen. Als je onze hulp nodig hebt;

Wij zijn er voor je!

cma.amsterdam@gmail.com

l